Een samentuin is geen volkstuin. Het is een perceel waar, ongeacht wie de eigenaar is, buurtbewoners samen tuinieren. 

 

Onze Samentuin

Onze BARMHART-tuin staat voor diversiteit en voor samen doen. Of je nu jong, oud, rijk of arm bent, alleen of met je gezin wil tuinieren,… iedereen is welkom in BARMHART-tuin. Samen werken wij aan de volledige oppervlakte van de tuin met als doel opnieuw te leren hoe ons voedsel groeit.

BARMHART-tuin is een ecologische tuin en maakt deel uit van het prachtige landschap in Zandhoven. Met onze tuin willen we ons voornamelijk laten inspireren door de natuur. Dit wil zeggen dat we zorgzaam omgaan met bodem, water en oogst. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en zijn zuinig met energie, met uitzondering van de energie die we er zelf in kwijt kunnen. Dit maakt het beheer een stuk eenvoudiger en de tuin wordt aantrekkelijker voor zowel mens als dier. 


Toen ik klein was, kwam ik hier in mijn Oma’s groentetuin frambozen, rozen en peulerwtjes plukken … Het was zalig en zo mooi ! Het is mijn droom om aan deze moestuin een nieuw leven te geven.
— Elisabeth, Eigenaar & oprichtster van BARMHART-tuin

de Voordelen van onze samentuin:

  • Biologische groenten kweken en oogsten: Veel mensen hebben het gevoel dat ze niet meer weten waar hun voedsel vandaan komt. Door aan de slag te gaan in onze samentuin wordt deze band opnieuw opgebouwd. Het is fijn om groenten en fruit te kunnen volgen van grond tot bord.
     
  • Sociaal contact: Onze samentuin is een ontmoetingsplek. Wij willen onze buren leren kennen en BARMHART-tuin biedt de ideale manier om deze nieuwe contacten te leggen. 
     
  • Kennis opdoen en delen: BARMHART-tuin is een participatief gegeven dat steunt op de inbreng, ervaring en kennis van alle betrokkenen. Iedereen is idealiter leeraar en leerling in het project.
     
  • Gezondheid: Ontspanning en tot rust komen staan centraal in onze tuin. Door je volledig toe te leggen op de teelt van groenten en het verzorgen van de tuin, kun je even alle zorgen vergeten. Bovendien beweeg je tijdens het tuinieren volop. BARMHART-tuin is dus voor zowel onze mentale als fysieke gezondheid een positieve impuls.